Personalcheferna. Inte helt olika Sveriges mittfältsspel i EM 2000?

Personalcheferna. Inte helt olika Sveriges mittfältsspel i EM 2000?

Uppstarten av Human Solutions AB har fått sin prägel av många luncher. Allt som oftast har samtalstemat varit: ”Vad gör Personalcheferna på jobbet egentligen?”. Vissa lunchsällskap har varit riktigt frispråkiga. Med lätt frustrerad ton har man viskat: ”Jag står ju med massor av personal, massor av problem. Vad har jag Personalchefen till om inte för att hjälpa mig konkret. Men det jag får är mest byråkrati.” En Stockholmsbaserad avdelningschef från en större organisation gick nog längst. Hen upplevde att Personalchefen mest hade en bevakande funktion: När Personalchefen väl dök upp så var upprinnelsen att chefen inte hanterat vardagen helt i enlighet med rådande policys. Eller dök upp och dök upp är väl att överdriva, det handlade då om digital närvaro. Hen tuggade sin biff och suckade uppgivet: ”Alltså Ni på HR ser er så sällan som en intern leverantör. Ni verkar ju tro att Ni är ett eget affärsområde. Varför inte vara lite offensiva, se mig som en kund och bjuda på handlingskraft istället?”.

I takt med att samtalet svävade iväg drogs en parallell till Daniel Andersson, numera Sportchef i Malmö FF men även mittfältsmotor under Fotbolls-EM år 2000. Andersson och de andra lagkompisarna fick kritik för så kallat ”alibispel”. Parollen var passningar i sidled – med låg felprocent. Åskådaren kände ofta att ingen i laget riktigt ville ha bollen och saknade en anda av offensiva ambitioner. Men kan det vara så illa att sommarens lunchsällskap har sina poänger kring ”alibispelande” Personalchefer?

Nja, inte riktigt. Snarare kan det handla om Personalchefens omöjliga dilemma: En Personalchef som ”springer chefernas ärenden” sätter sig till slut i en omöjlig sits. Rollbeskrivningarna för Personalchefer är ofta långa och breda. Mötena många och långa. Det bjuder nog in till att bli något strikt och formell i gränsdragningarna. Det verkar dessutom ligga i tiden att Personalavdelningarnas fokus ligger på att skapa strukturerna. Samt strategiskt arbete. Ofta i frågor kring Employer Branding. Tro mig, jag har själv varit där.

Vi Personalchefer kanske behöver fundera då och då. Hur långt ifrån ”hands-on-HR” kan vi hamna utan att tappa verklighetsförankring och trovärdighet? Och vad händer mentalt om man börjar betrakta Personalavdelningen som leverantör och cheferna i driften som kunderna? På Human Solutions är vi gärna ”hands on”. Vi trivs med vardagsbekymmer. Vi försöker bocka av dem först. Så kan vi snacka strategi efter det istället. Eller samtidigt, faktiskt. Så vilken sorts Personalchef eller beställare av Personalchefstjänster är du? Den som föredrar en säker men lite tråkig passning i sidled, det som många kallar ”alibispel”. Eller en lång, snabb och hård boll på djupet!?