Befattningsbeskrivning
Alla arbetstagare har rätt att få information om sin anställning, men i samband med detta sägs ofta väldigt lite om vad anställningen mer detaljerat ska innehålla. Därför är befattningsbeskrivningar ett bra verktyg för att komplettera detta. Alltifrån några enstaka rader till långa detaljerade texter.
Att göra en bra befattningsbeskrivning kan underlätta för dig som arbetsgivare och är bra för många olika delar:
- Du kan använda befattningsbeskrivningen som ett underlag i en rekryteringsprocess och för att anställa rätt person. Befattningsbeskrivningen hjälper dig att komma ihåg vem du ska anställa och vad det faktiskt är du letar efter. Detta hjälper dig att utforma platsannonsen, ställa rätt frågor i anställningsintervjun samt att göra en bra slutlig bedömning med fokus på rätt saker. Det ligger även till grund för anställningsavtalet.
- En befattningsbeskrivning visar vad ni kommit överens om och det är ett bra verktyg för att stämma av prestationer och målsättningar.
- Hamnar ni i en tvist är det bra att kunna plocka fram befattningsbeskrivningen för att se vem av er parter som avviker från era överenskommelser.
- Det finns svart på vitt vad medarbetaren ska göra och mot vilka mål hen ska jobba.
- Vid det återkommande medarbetarsamtalet kan befattningsbeskrivningen komma till användning för att diskutera relevanta punkter. Då ser du vart bristerna finns och kan då hantera dem med till exempel stöd, utbildning eller hårdare krav.
En befattningsbeskrivning ska vara strukturerad, tydlig och innehålla de områden som är nödvändiga för tjänsten i fråga. För att nå en bra befattningsbeskrivning bör du reflektera kring följande frågor:
1. Vad ska bli gjort?
2. Vilka mål ska nås?
3. Vilket beteende är bra?
4. Hur ser arbetsmiljön ut?
5. Hur ser den sociala arbetsmiljön ut?
Nedladdningsbara dokument
Information om dokumentet
Du missar väl inte våra nyhetsutskick? Det kommer ut ett nytt varje månad.
KONTAKT
- 0470- 78 78 10
