Stora förändringar i nya LAS

Ett nytt förslag för Lagen om anställningsskydd (LAS) är på gång och det är hög tid att sätta sig in i förändringarna det kan innebära. Bland annat handlar det om ändringar som rör turordningsregler, hyvling och visstidsanställning.

Human Solutions bjöd in till ett frukostmöte för att informera om förändringarna och diskutera vad de egentligen innebär. På plats för att berätta om nya LAS var Carolina Thoft, advokat på RosholmDell Advokatbyrå. – Jag känner ingen som är bättre lämpad att prata om de här nyheterna än Carolina, sa Björn Pettersson, i samband med frukostmötet.

Allmänna visstidsanställningar omvandlas

Förslagen föreslås träda i kraft 30 juni 2022 men tillämpas efter en övergångsperiod, i oktober 2022. Vid tillämpningen kommer allmänna visstidsanställningar förändras. De omvandlas till särskilda visstidsanställningar och även om tillämpningen av detta kan ske först i oktober kommer personer med en nuvarande allmän visstidsanställning få ta med sig LAS-tid från och med 1 mars 2022. Förändringarna innebär också att visstidsanställningar snabbare kommer att omvandlas till tillsvidareanställningar. I dagsläget sker övergången efter två år, vilket i det nya förslaget ändras till 12 månader.

Förändringar i turordningsreglerna

Även turordningsreglerna påverkas av förslaget. I dagsläget har mindre företag rätt att vid uppsägningar på grund av arbetsbrist undanta arbetstagare från turordningen. Nya LAS innebär att detta gäller alla företag oavsett storlek.

Även gränsen för antal personer som kan undantas kommer att ändras, från att i dagsläget vara två personer till att bli tre. För att detta inte ska kunna missbrukas införs en karenstid på tre månader innan nya undantag får göras.

Hyvling blir svårare

Vidare berättade Carolina om hur turordning även kommer att påverka hyvling, nya LAS innebär nämligen att hyvling blir svårare. Hyvling innebär att arbetsgivare vill ändra anställdas arbetstid genom att ”hyvla ner” den. Nu föreslås att hyvling ska göras i turordning och att omplacering ska erbjudas till arbetstagare med kortast anställningstid före arbetstagare med längre.

Förslaget innebär också att arbetstagare som får omreglerade tjänster ska ha rätt till en övergångsperiod där denne har rätt till sin tidigare arbetstid och lön, dock högst under tre månaders tid.

Nya LAS i praktiken

I slutet av mötet dök många frågor upp kring förslaget och dess konkreta påverkan för arbetsgivare och arbetstagare. Hur det nya förslaget kommer att fungera i praktiken återstår att se, men förändringarna kommer att bli spännande att följa. – Jag är väldigt spänd på att se förändringarna, säger Carolina Thoft.

Human Solutions brinner för att hjälpa sina kunder med just denna typ av frågor. Exempelvis genom föreläsningar som denna, på plats hos kunderna och då inom konceptet Personalchef på burk. Oavsett vad du behöver hjälp med, när du behöver den och hur stora eller små dina frågor är finns HR-hjälp alltid bara en knapptryckning bort.

Vi planerar nu för en digital frukostföreläsning på temat Nya LAS. Arrangeras 21 juni kl 8.00-8.45. Hör av dig vid intresse att delta och ta del av information kring allt det nya kring LAS.

"Detta är Human Solutions"

LIKNADE INLÄGG

Läs intervjun med vår HR-student Lisa!

Lisa Bark läser sista terminen på PA-programmet på Linnéuniversitetet i Växjö. Under tio veckor gör …

LÄS MER →

Personalchef på burk serveras även i ny app-form

Vi har nu lanserat vår kundapp. Sedan 2015 är det vår grej att utföra HR-uppdrag …

LÄS MER →

Nu erbjuder vi tjänsten visselblåsning!

Nu erbjuder vi tjänsten visselblåsning. Och vi har valt att rekommendera en lösning via Advokatfirman …

LÄS MER →
Scroll to Top